Estil educatiu

Por artista_pedagog - January 14th, 2006, 11:08, Categoría: recursos

Quin tipus de profe de dramatització sóc? De segur que alguna vegada t'hauràs preguntat mai quin tipus de profe ets? Molt bé, aquest és un principi d'autocrítica que pot encetar el camí per al desig de millora contínua. Tot seguit us presentem algunes de les possibilitats d'estils educatius referits al professorat de dramatització que pot ser extrapolable a qualsevol altra matèria. Localitza les que t'identifiquen i les que rebutjaries plenament. Les altres són noves possibilitats a investigar.

El perfil del professorat de teatre i la seua formació

El professorat d’art dramàtic en l’ensenyament té principalment la funció d’animador i la seua tasca és més important pel que respecta al desenvolupament del procés que pel que fa a la consecució de resultats. L’animador haurà de motivar els alumnes a expressar-se amb el cos i amb la veu, haurà de predisposar-los a adoptar  una actitud de recerca personal i d’obertura als altres, i  haurà d’estimular-los per tal que s’impliquen amb les propostes de cada taller. Els recursos que utilitzarà aquest pedagog-artista tenen a veure tant amb la didàctica com amb l’art dramàtic pròpiament dit. De fet, l’estudiós del teatre Georges Laférriére ens parla de la figura de l’artista-pedagog com aquella persona didàctica especialitzada en l’art teatral que sap utilitzar els seus coneixements, les tècniques i els instruments propis de l’art i de la pedagogia, tant en els cursos teòrics com en els tallers pràctics. Aquesta mescla d’elements que porta a cap l’artista-pedagog engloba no solament les dimensions d’art i de pedagogia, sinó igualment, totes les facetes relatives a la creació (artística i literària) i a la comunicació. Per últim, el professorat de teatre a l’escola ha de jugar contínuament a la ficció del  ‘COM SI’ i no necessita, en principi, un domini professional de la interpretació en tant que actor o actriu. Aquesta formació, de vegades, és perjudicial, perquè propicia que ell o ella actuen com a models i que els resulte més difícil haver de renegar de les seues idees i prejudicis estètics en la valoració del seu propi treball i en el de l’alumnat.

TROBA ALGUNA PERSONA QUE...

NOM

ΠQuan ha muntat un espectacle a l"escola amb alumnes ella mateixa els ha mostrat Fcom s'ha de fer per tal que aquests s'animen

 Prefereix observar calladament NN la reacció dels alumnes i no intervé excessivament en el control del taller.

Ž Assumeix el seu rol de director-a d"escena — i sap contagiar en els alumnes entusiasme pel projecte que presenta.

 Considere que la classe de dramatització ha de ser un espai de llibertat, on el que importa no són tant les metes i les correccions com el fet de crear un bon ambient J J J.

 Tinga l"habilitat d'incorporar la majoria dels nous corrents estètics  o didàctics en el disseny de les seues classes de teatre.

‘ Calcule I I detingudament el significat de cada proposta fins al punt que no incorpora cap activitat que no li assegure l"èxit al 100 %

’ Faça contínuament comentaris o observacions teòriques & sobre les pràctiques per tal de donar una dimensió de reflexió a les classes.

“ Defense la idea de que el professorat de teatre ha de saber sobretot, catalitzar els conflictes MMM que es generen a l"interior del grup.

” Pense que les classes de dramatització han de ser un espai on s"ensenye a l'alumnat a jugar ‹‹‹, o millor dit, a descobrir el plaer del joc com a manera d'aprendre.

• Considere que els professors de teatre han de saber com fer perquè els alumnes parlen _ d"allò que els interessa personalment.

ŒŒ Postule que la dramatització serveix perquè els alumnes desenvolupen la seua capacitat de concentració  i d"escolta O.

Antoni Navarro Amorós (Assessor de Llengua i  Literatura. CEFIRE de Sagunt.)

Permalink ~ Comentarios (2) ~ Comentar | Referencias (0)

El Blog

Calendario

     January 2006  >>
SMTWTFS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31     
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from Artista pedagog. Make your own badge here.

Archivos

Sindicación

Enllaços generals

Multimèdia

Alojado en
ZoomBlog